Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Το 70% των οινοπαραγωγών αυξάνει τις τιμές εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων

Λέγεται ότι οι κρίσεις μπορούν να μας οδηγήσουν μπροστά και το νέο Business Report που παρουσιάστηκε αυτή την Τρίτη από το Πανεπιστήμιο του Geisenheim για την Prowein φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτή την υπόθεση. Μεταξύ των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της αναζήτησης νέων αγορών και της εξάπλωσης εναλλακτικών συσκευασιών, ο παγκόσμιος κλάδος του κρασιού ήταν ιδιαίτερα διαδραστικός το 2022.

 

Η Prowein αναμένει περισσότερους από 6.000 εκθέτες και περισσότερους από 50.000 επισκέπτες το 2023, κάτι που θα της επιτρέψει να επιστρέψει στις επιδόσεις του 2019.

Επί έξι χρόνια, οι διοργανωτές της γερμανικής εμπορικής έκθεσης Prowein – που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 21 Μαρτίου στο Ντίσελντορφ – καλούν τη Δρ. Simone Loose και την ομάδα της από το διάσημο Πανεπιστήμιο του Geisenheim της Γερμανίας προκειμένου να διερευνήσουν τα συναισθήματα στον κόσμο για την οινοβιομηχανία και να σκιαγραφήσουν τις προοπτικές για το επόμενο έτος. «Αυτή η μελέτη είναι μοναδική, γιατί διερευνά πολλαπλές τάσεις του κλάδου», εξήγησε στο προοίμιο η Δρ Loose, επικεφαλής του Ινστιτούτου εμπορίου κρασιού και ποτών στο πανεπιστήμιο.

Τον Νοέμβριο του 2022, ερωτήθηκαν σχεδόν 2.500 επαγγελματίες και ειδικοί από 47 χώρες. Αν και η χρονιά είχε ξεκινήσει με μάλλον θετικές προοπτικές, με τον κλάδο να ελπίζει σε ανάκαμψη μετά την Covid, η πραγματικότητα δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες, οδηγώντας σε μια ιδιαίτερα επιφυλακτική αίσθηση στο τέλος του 2022. Κάθε έκθεση συνδέεται ασφαλώς με τις νέες προκλήσεις για τον κλάδο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2022 ήταν ιδιαίτερα τεταμένο. Οι αυξήσεις του κόστους, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και η οικονομική επιβράδυνση βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων, ενώ παλαιότερες ανησυχίες όπως η κλιματική αλλαγή και η Covid έχουν δευτερεύουσα σημασία προς το παρόν.

Η πλειονότητα των παραγωγών μετακυλίουν τις αυξήσεις κόστους

Το αυξανόμενο κόστος (ενέργεια, γυαλί, χαρτί κ.λπ.) κατατάχθηκε στην κορυφή των παραγόντων που είναι πιθανό να επηρεάσουν περισσότερο τον κλάδο, με το 85% των ερωτηθέντων να έχει αυτή τη γνώμη. Ακολουθούν προβλήματα που προκαλούνται από την εφοδιαστική αλυσίδα (66%) και την οικονομική κρίση (55%). Αν και το ενεργειακό κόστος επηρεάζει σημαντικά ή πολύ σημαντικά τα δύο τρίτα των οινοπαραγωγών, τουλάχιστον οι προοπτικές για διακοπές ρεύματος είναι απομακρυσμένες. Για να αντισταθμίσουν αυτές τις αυξήσεις κόστους, σχεδόν το 70% των επαγγελματιών αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους, ενώ το 59% προσαρμόζουν τις διαδικασίες τους για εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας και το 41% επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μόνο το 11% σταματά την παραγωγή ορισμένων προϊόντων.

Όσον αφορά τα logistics, όπως ήταν αναμενόμενο, το 79% των ερωτηθέντων αντιμετώπισε προβλήματα σε αυτό το επίπεδο, ποσοστό που ανεβαίνει στο 88%, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των υλικών. Είναι πάνω από όλα το κόστος (81%) και οι καθυστερήσεις (70%) που δημιουργούν προβλήματα στις μεταφορές, μειώνοντας τα περιθώρια για το 59% αυτών. Σχεδόν το 30% των επαγγελματιών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχασαν τις πωλήσεις τους λόγω του υπερβολικού κόστους μεταφοράς, το οποίο αυξήθηκε κατά 21% λόγω των παρατεταμένων χρόνων παράδοσης. Όσον αφορά τα ξηρά υλικά, τα γυάλινα μπουκάλια αντιπροσώπευαν τον κύριο πονοκέφαλο στην παραγωγή και με μεγάλη διαφορά (92%), ακολουθούμενα από τα χαρτοκιβώτια (59%), τα πώματα (49%), τα ανταλλακτικά για εξοπλισμό (38%) και τις ετικέτες (38%) .

Ποιες στρατηγικές έχουν εφαρμοστεί για να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες; Αποθήκευση (63%), προσαρμογή χρόνου παραγωγής και παράδοσης (51%), τροποποίηση των μοντέλων που χρησιμοποιούνται (47%) και παραπομπή σε άλλους προμηθευτές (39%). Το 19% των επαγγελματιών συμφώνησαν σε υψηλότερες τιμές για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό τους. Ως αποτέλεσμα, χρειάστηκε να απελευθερωθεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών και περισσότερα χρήματα για τη χρηματοδότηση των αποθεμάτων, ένα πρόβλημα που επιδεινώθηκε με την αύξηση των επιτοκίων. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων έχει μεγαλύτερα αποθέματα απούλητου κρασιού και ένα παρόμοιο ποσοστό έχει χάσει συμβόλαια ή πελάτες. Και η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί: το 31% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2024, ενώ το 23% πιστεύει ότι δεν θα συμβεί στο εγγύς μέλλον. Μόνο το 27% των εταιρειών προβλέπει βελτίωση το 2023.

Πολλές προληπτικές στρατηγικές

Τελευταία μεγάλη ανησυχία: η αντίδραση των καταναλωτών στην οικονομική κρίση. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών, οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να πίνουν κρασί, αλλά λιγότερο ή λιγότερο ακριβά κρασιά. Τέλος, τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο ανθεκτικός είναι ο αμπελοοινικός τομέας απέναντι σε καταστάσεις κρίσης: μόνο το 36% των εταιρειών σκοπεύει να σταματήσει ή να μειώσει τις επενδύσεις. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ τα δύο τρίτα από αυτούς έχουν δει τα κέρδη τους να πέφτουν, τα περιθώρια παραμένουν θετικά, με ένα μικρό μόνο ποσοστό να θεωρεί ότι βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο. Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία τους σκέφτεται να εφαρμόσει προληπτικές στρατηγικές: μείωση κόστους, αναζήτηση νέων αγορών (εξαγωγή), προσαρμογή του χαρτοφυλακίου προϊόντων στις τάσεις της αγοράς, εστίαση στα τοπικά και ισχυρά brands και στην καινοτομία.

Η θέρμανση και η ψύξη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται σταδιακά

Η ενέργεια για θέρμανση και ψύξη αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% της συνολικής ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ Σε απόλυτες τιμές, η ακαθάριστη τελική κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης στην ΕΕ αυξήθηκε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου (κυρίως λόγω της συμβολής της βιομάζας και των αντλιών θερμότητας). 

Ωστόσο, για το 2021, η ακαθάριστη κατανάλωση όλων των καυσίμων αυξήθηκε επίσης κυρίως λόγω της οικονομικής ανάκαμψης μετά την άρση των περιορισμών COVID-19. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης μειώθηκε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες (pp) , από 23,0% το 2020 σε 22,9% το 2021. Πρόκειται για σχεδόν διπλάσια τιμή από το 2004 (11,7%) . Οι εξελίξεις στον βιομηχανικό τομέα, τις υπηρεσίες και τα νοικοκυριά (συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροδότησης της θέρμανσης με τη χρήση αντλιών θερμότητας) συνέβαλαν στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη. 

Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, η Σουηδία ξεχώρισε με περισσότερα από τα δύο τρίτα (68,6%) της ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε για θέρμανση και ψύξη το 2021 που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (κυρίως βιομάζα και αντλίες θερμότητας), ακολουθούμενη από την Εσθονία (61,3%), τη Λετονία (57,4%) και τη Φινλανδία (52,6%), που όλες χρησιμοποιούν μεγάλο μερίδιο βιομάζας.

Διάγραμμα ράβδων: Μερίδιο ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για θέρμανση και ψύξη, %, 2021

Πηγή δεδομένων: nrg_in_ren

Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια ανανεώσιμων πηγών θέρμανσης και ψύξης καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (5,2%), στην Ολλανδία (7,7%) και στο Βέλγιο (9,2%).

Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέφεραν αύξηση από το 2004 έως το 2021. Οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Κύπρο (+32,1 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενη από τη Μάλτα (+30,3 π.μ.), την Εσθονία (+28,0 π.μ.) και τη Σουηδία (+22,7 ποσοστιαίες μονάδες) . Μικρότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (+2,3 π.μ.), στο Βέλγιο (+6,3 π.μ.) και στην Ολλανδία (+5,5 π.μ.).

Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας ‘’ΕΝΟΤΗΤΑ’’

Αυτή τη στιγμή, ενώνουμε τη δύναμή μας, με τους χιλιάδες συναδέλφους που είναι στα αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα, δίνοντας μάχη επιβίωσης, διεκδικώντας λύσεις. Συνεχίζουμε τη πολύμηνη αγωνιστική δραστηριότητα που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα μαζί με τους άλλους αγροτικούς συλλόγους του Νομού, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, προσπαθώντας να παραμείνουμε στα χωράφια, και στα κοπάδια μας. Αυτό επιβεβαιώνει ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν εμφανίζεται μόνο μια φορά τον χρόνο αλλά είναι συνεχώς παρόν και αναπτύσσει σταθερά μια πολύμορφη αγωνιστική δράση.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι καλούμε τους εργαζόμενους, τους εμπόρους, τους συνταξιούχους, τους νέους, να συμπαραταχθούν μαζί μας σε κοινό αγώνα, καθώς έχουμε κοινά προβλήματα και κοινά αιτήματα.

Το εισόδημα όλων μας έχει μειωθεί, αφού οι τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων είναι χαμηλές σε σχέση με το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα, ο τζίρος των επαγγελματιών, των βιοτεχνών, των εμπορικών μαγαζιών έχει βυθιστεί.

Η καλπάζουσα ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στα τρόφιμα και τα άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης έρχεται να αποτελειώσει το συρρικνωμένο εισόδημά μας.

Διεκδικούμε το αυτονόητο, να μπορούμε να ζούμε από το μόχθο μας.

Βγαίνουμε στον δρόμο, πριν μας πετάξουν στον δρόμο!

Έχουμε συγκεκριμένα αιτήματα, ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό κόσμο και δίκαια, που απαιτούμε να ικανοποιηθούν άμεσα, γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τα χωράφια μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους.

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Πάμε όλοι μαζί για να δώσουμε στον κοινό αγώνα μεγαλύτερη δύναμη!

Οδηγίες για το χειμερινό κλάδεμα της ακτινιδιάς

Από τη Διέυθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και το Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας εκδόθηκε Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την ακτινιδιά.
 
koutentakis
 
Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες εδώ
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.